![](/media/lib/138/n-lungonachip-69f3e5b5bed191add5b3d78c7c684576.jpg)
Organy na chipach zrewolucjonizują medycynę?
8 listopada 2012, 13:17Specjaliści z Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering na Harvard University zaprezentowali miniaturowe urządzenie, które umożliwia symulację pracy ludzkich płuc. Dzięki swojemu "lung-on-a-chip" byli w stanie symulować potencjalnie śmiertelny obrzęk płuc i badać toksyczność leków oraz szukać nowych sposobów leczenia
![](/media/lib/136/n-ales-stenar-c24ff1a6281d6a4fc2bb2f0e2290e86b.jpg)
Ulubione miejsce budowniczych megalitów
19 października 2012, 16:33W odległości 40 m od Ales stenar, kamiennego kompleksu pod Ystad w Szwecji, który nie bez powodu bywa nazywany szwedzkim Stonehenge, znaleziono grobowiec sprzed 5,5 tys. lat. Do odkrycia doszło w wyniku prac geofizycznych, prowadzonych w tym rejonie od 2006 r.
![](/media/lib/130/n-napoj-9e17b9900527f44180c2a77ae0ea1345.jpg)
Koniec z dużymi i słodkimi napojami w Nowym Jorku?
14 września 2012, 16:37Wszystko wskazuje na to, że Nowy Jork zakaże sprzedaży słodkich napojów o pojemności powyżej 0,47 l wszędzie za wyjątkiem sklepów spożywczych, a więc m.in. w restauracjach, kinach czy ze straganów.
![](/media/lib/109/n-zielona-herbata-d629c6944fce9d9c2be90f1c3a742b4a.jpg)
Składnik zielonej herbaty poprawia pamięć przestrzenną
6 września 2012, 06:08Zieloną herbatę badano i opisywano dotąd głównie pod kątem zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Teraz chińscy naukowcy wykazali, że wchodzący w jej skład flawonoid galusan epigallokatechiny (EGCG) wpływa na neurogenezę, wspomagając w ten sposób pamięć i uczenie przestrzenne (Molecular Nutrition & Food Research).
![](/media/lib/128/n-fast-food-9dbb49c51099ff1359974c7d6a3ad1c2.jpg)
Chill out w tle i więcej zostaje na talerzu...
29 sierpnia 2012, 16:18Delikatniejsze oświetlenie i muzyka w restauracjach typu fast food mogą zmniejszyć spożycie kalorii aż o 18%.
![](/media/lib/126/n-semachrysa-jade-ec46ccbd516a926874727cedd522ea41.jpeg)
Flickrowe odkrycie
13 sierpnia 2012, 11:34Coraz częściej nowe gatunki są odkrywane w nietypowym dla nich środowisku - Internecie. W maju 2011 r. dr Shaun Winterton, entomolog z California Department of Food & Agriculture, przeglądał zdjęcia na Flickrze i przy jednym ze zbliżeń złotooka zorientował się, że owad wygląda inaczej niż wszystko, co dotąd znał - z tyłu skrzydeł widać było czarną kratkę z błękitnymi wypełnieniami.
![](/media/lib/110/n-propolis-15ff297cdcc3937b20bf657b474c9ca0.jpg)
Wyznaczono optymalne stężenie propolisu w roli radioprotektora
9 lipca 2012, 11:59Hiszpańscy naukowcy badali cytotoksyczność propolisu. Chcieli w ten sposób określić optymalne stężenie produktu pszczelego, które zapewniałoby ochronę przed promieniowaniem jonizującym, nie szkodząc jednocześnie komórkom krwi.
![](/media/lib/102/n-stonehenge-d11009d9852efa207c21bea7d7a18a81.jpg)
Stonehenge to pomnik jedności, nie obserwatorium astronomiczne
25 czerwca 2012, 09:51Po 10 latach zespół naukowców pracujący w ramach programu Stonehenge Riversite Project (SRP) doszedł do wniosku, że Stonehenge powstał jako pomnik symbolizujący jedność Brytanii. Miał zakończyć długotrwałe waśnie pomiędzy wschodem a zachodem wysp
![](/media/lib/106/n-szpinak-b043b5a3e19cdab207940a5b14f55b8e.jpg)
Biodostępność składników sałatki zależy od rodzaju dressingu
20 czerwca 2012, 18:40W sałatkach znajduje się dużo witamin i składników odżywczych. To jednak, jaką ich część wykorzystamy, zależy od rodzaju i ilości dressingu (Molecular Nutrition & Food Research).
![](/media/lib/117/n-jemioluszka-cedrowa-1e53a3ff2e7d103162e15b864316d2e2.jpg)
Tragiczne skutki latania na gazie
25 maja 2012, 16:22Dieta jemiołuszek cedrowych (Bombycilla cedrorum) składa się w ok. 84% z owoców. Tym samym ewolucja sprowadziła je na manowce, bo po przejedzeniu przejrzałymi jagodami pieprzu brazylijskiego (Schinus terebinthifolius), które fermentując, wytworzyły dużo etanolu, w latach 2005-2007 całe stada tych ptaków rozbijały się o płoty, okna czy płyty z pleksi.